perjantaina

Tiedätkö oikeasti mitä suuhusi pistät? Kuinka moni katsoo kaupassa tuotteiden valmistusaineluetteloa? Veikkaan että aika harva ja jos katsoo kuinka moni ymmärtää lisäaine-koodeja tai niiden suomennoksia? Mä oon jo muutaman vuoden ajan yrittänyt syödä mahdollisimman puhtaasti kun vatsa kiukuttelee jatkuvasti ja joudun tarkasti miettimään mitä suuhuni laitan. Olisi paljon helpompi kun voisi syödä mitä vaan mutta toisaalta voi olla tyytyväinen että on joutunut ottamaan selvää mitä kaupassa oikeasti on tarjolla. Tuntuu että monella on jatkuvia vatsa-oireita, tulehduskierre päällä tai voi muuten huonosti. Väittäisin että kiinnittämällä huomiota ruuan laatuun voi saada ihmeitä aikaiseksi. Koska lisäaine kohu on saanut valmistajat varpailleen on ruvettu e-koodit suomentamaan tai mainostetaan että ei sisällä natriumglutamaattia vaikka tuotteessa on muuten montaa eri lisäainetta. Ostin kuvassa näkyvää kinkkua kun innostuin tekstistä ei lisäaineita, aloin sitten kotona tarkemmin tutkia tuote-selostetta: Täyslihavalmiste ainekset: Porsaankinkku,vesi, suola,maltodekstriini,dekstoosi, mausteet (valkosipuli, sipuli,kumina, meirami,muskottipähkinä,pippuri,selleri) kasviöljy, kasviliemijauhe, (maissi) hapate...okei miksi täyslihavalmisteessa on näin valtavasti rojua seassa, ensinnäkin vettä? Osa valmistajista ainakin ruiskuttaa vettä lihaan niin että niiden lihapitoisuus on varsin pieni päälle lisätään mausteita jotta "huijaus" ei paljastu. Googletin maltodekstriinin ja selvisi että se on tärkkelystä jota valmistetaan esim. perunasta suolahappokäsittelyllä hydrolyysin? avulla. Käytetään elintarvikkeissa lisä-aineen tapaan esimerkiksi luonnollisen rasvan korvikkeena mutta luokitellaan kuitenkin raaka-aineeksi...että sillain
Meitä huijataan ja rankasti, ainoa keino kuluttajalla on "äänestää" jaloillaan ja jättää lisä-aine roju ostamatta silloin valmistajat joutuvat vastuuseen siitä mitä meille syötetään. Oletko koskaan esim. miettinyt missä kasvaa sitruunapippuria? En minäkään ennenkuin luin kirjaa petos lautasella. Ei missään, pääaine tässä mausteessa on yleensä suola ei pippuri. Santa marian sitruunapippuri koostuu kahdeksasta aineesta muun muuassa perunatärkkelyksestä ja sokerista. Sitruunan maku tulee sitruunahaposta (e 330) ja sitruunajauheesta. Lisäksi valmistaja on lisännyt tuotteeseen natriumglutamaattia (e 621) ja tää on vasta pientä....
tässä mainintoja muutamista lisä-aineista: e 102 tartratsiini käytetään esim. virvoitusjuomissa kastikkeissa ja mantelimassassa. Atsoväri joka voi aiheuttaa yliherkkyysreaktioita kuten astmakohtauksia, ihottumaa, silmien ja nenän vuotoa. Epäillään myös lasten ylivilkkauden aiheuttajaksi. Ennen EU:hun liittymistä käyttö sallittiin vain harvoissa tuotteissa...

E150d ammoniumsulfiittimenetelmänsokerikulööri on elintarvikkeiden tavallisin väriaine saattaa aiheuttaa ruuansulatusvaivoja. E 220 rikkioksidi käytetään esim. kuivatuissa hedelmissä kasvis- ja hedelmävalmisteissa, perunahiutaleissa, kalatuotteissa, oluessa ja viinissä ja muissa alkoholijuomissa voi aiheuttaa yliherkkyysreaktioita (siksi siis olen voinut joskus niin huonosti nautittuani alkoholia...heh) Muodostuva rikkihapoke voi ärsyttää mahalaukkua...voisin jatkaa tätä monta viikkoa... Mutta pointti tuli varmaan selväksi, kannattaa oikesti ottaa selvää siitä mitä syö. pienillä valinnoilla pystyy vaikuttamaan kun vaan ymmärtää mitä ostaa

15 kommenttia:

  1. Itse olen jättänyt lihan syönnin noin 15 vuotta sitten ja sen takia aloin lukemaan tuoteselosteita ja jo silloin heräsin ihmettelemään kuinka monissa elintarvikkeissa on puolet jotain E:tä...
    Esim. aromivahventeet ja makeutusaineet olen kiertänyt kaukaa yli kymmenen vuoden ajan. Nykyään olen vieläkin tarkempi mm. väriaineiden suhteen, kun on pieni lapsi, jos vaikka näin voisin vaikuttaa edes vähän pienen ihmisen tulevaan terveyteen.

    Tämä on hyvä aihe ja sitä ei voi tuoda liikaa esiin, joten lisää vaan samaa aihetta!! =)

    VastaaPoista
  2. E.koodi.com

    Hyvä sivusto ja tulee sinne näköjään koko ajan lisäyksiä!!

    Me kytsitään tosi tarkoin koodit ja piilokoodit!!!

    VastaaPoista
  3. Tuli tuossa äkkipäätään mieleeni, että kun poika oli pieni, sai jostain pussillisen jotain pehmeitä karkkeja, jotka olivat tuollaisia hyvin luonnollisen värisiä - sinisiä (yök). Sai sitten ne syötyään kivan kutinan ja ihottuman. Samoin muutama trippi-mehu päivässä aiheutti oireita, onneksi olivat aina kohtuu nopeasti ohimeneviä. Poika ei ole mikään allergikkotyyppi...
    Kyllä sillä vaan on niin pirun paljon vaikutusta hyvinvointiin mitä suuhunsa pistää - sen kun vielä ihan oikeasti oppisi ymmärtämään :)

    VastaaPoista
  4. Koo kuulostaa loistavalta...mä syön lihaa mutta yritän ostaa luomua, Haaveilen että osaisin olla ilman mutta tuntuu etten selviä pelkillä kasviksilla...ehkä kuvittelua
    Pieni lintu kiitti vinkistä ihana huomata että muitakin kiinnostaa nää asiat.

    VastaaPoista
  5. Ei ole montaakaan päivää siitä, kun töissä tavattiin jonkun eines-eväästä mitä kaikkea kummaa se sisällään pitääkään...mitä kaikkea jonkunKALTAISTA ainetta! Vitsailin siinä, että odottakaas vaan kunhan karjankasvatus kielletään liiallisten hiilidioksiidipäästöjen vuoksi, niin saadaan lautaselle jotain lihankaltaista "lihaa", mistä kaikista lisäaineista se sitten onkaan tehty...

    Napsin tuossa blogeja lueskellessani muuten pääsiäisnamuja suoraan pussista, tulipa mieleeni katsoa tuoteseloste; kaikki muu oli ihan selkokielellä, mutta E-koodeja löytyi seitsemän erilaista!!
    Täytyykin mennä tutkailemaan paremmin mitä kaikkea...

    Voi meitä!!

    VastaaPoista
  6. Meillä on kans alettu suosia luomua ja kattomaan ylipäänsä mitä sinne suuhunsa oikeen pistää . Hiilarit mukaan luettuna. Tai siis paremminki ruokavaliosta pois vähennettynä.;) Se on kyllä jännä miten kroppa oikeesti toimii paremmin ja vointi on muutenki parempi! Herää vaan kysymys, huijataanko meitä syömään mitä sattuu, ja kuka tästä loppupeleissä oikein hyötyy.....?! Veikkaisin että lääkefirmat... :o

    VastaaPoista
  7. Loistava aihe, ja minulle kovin rakas!! Hyviä luomutuotteita on vaan kaupoista välillä vaikeata löytää, suosittelen suoraan tiloilta ostamista, jotkut tuovat jopa kotiin asti kamat! Esim. http://www.labby.fi/ ja http://www.majvik.net/etusivu.html
    Minäkin syön kyllä lihaa, mutta vuosi vuodelta vähemmän, ehkä joskus vielä jää kokonaan pois. Olen aina yrittänyt syödä mahdollisimman puhtaasti, mutta saadessani lapsia niin asia alkoi tuntua entistä tärkeämmältä; heille tahtoo tietenkin tarjota vain parasta!

    VastaaPoista
  8. hehee tosiaan pääsit lempi aiheesesi:)
    Ja ajatella että mun lempi mauste 5 vuotta sitten oli aromisuola:)Nyt yritän kyllä olla käyttämättä. Olen asiasta saanut myös ``pienen`` luennon mieheltäni:)
    omilla kauppa valinnoilla tosiaan äänestämme, sitä tulisi jokaisen miettiä:)
    Mutta myöskin muistaa et välillä täytyy saada herkutella. Esim jelly karkeilla jota rakastan vaikka niissä olisi sata E koodia:) kohtuus kaikessa. pitäisi vaan löytää kultanen keski tie kaikessa:)

    VastaaPoista
  9. Eli aihe on selvästi kiinnostava ja aioin jatkaa omaa taisteluani ja salapoliisintyötäni asioiden selvittämisessä. Takuulla kirjoitan aiheesta tulevaisuudessa lisää (:
    Olen oikeasti sitä mieltä että tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa vaan auttaa meitä kaikkia tekemään parempia valintoja!

    VastaaPoista
  10. Mä oon pohtinut näitä asioita nyt lauantaista lähtien kun juteltiinkin näistä. Mulla on ihan huono omatunto siitä mitä joudun lapsilleni syöttämään. Mutta aina ei asiat ole niin yksinkertasia ja mustavalkosia. Tällä hetkellä mun kaupassa käynti on sitä, että joudun selviytymään kahden taaperon kanssa pienessä ajassa ja todellakin sorrun aina vaan siihen halvimpaan budjetti syistä. Pienillä asioilla voi vaikuttaa ja tehdä muutosta, mutta mun mielestä tääkin aihe menee vähän överiksi. Jotenkin kun osattais toimia tässä yhteiskunnassa maalaisjärjellä ja toisia sormella syyttelemättä, vois asiat toimia paremmin. Mut toki ne keillä resurssit riittää tähän "vastarintaan" saavat mun kannatuksen.:)

    VastaaPoista
  11. Tää on vaikea kekustelunaihe koska sen tarkoitus ei missään nimessä oo syyllistää kuluttajia tai osoittaa syyllistävällä sormella muita kuin niitä ruoan valmistajia joiden vastuulla on mitä ne meille myyvät. puhdas ruoka pitäis olla jokaisen ihmisen oikeus myös köyhien. Juu ja kaikki voi mennä överiksi se on totta mutta on hyvä vaatia isoja ruoanvalmistajia vastuuseen siitä mitä ruokiinsa lisäilevät. Kaikella rakkaudella mummolan ruokanipo (;

    VastaaPoista
  12. hyvää pohdintaa ja pointti tuli selväksi ; ) itse en katso juuri koskaan mitä mikin sisältää, koska muuten en todennäköisesti ostaisi mitään ;
    Kaikillä näillä valinnoilla voimnme todellakin vaikuttaa moniin allergioihin ym. mutta toisaalta kaikilla ei vaan ole intoa eikä resusseja...ehkä silloin nämä asiat alkavat kiinnostaa kun on sitä aikaa enemmän keskittyä tällaisiin asioihin ja intoa tietysti myös. Itse olen patalaiska ylipäätään mitä ruuanlaittoon tulee tai yleensäkkin sen hankintaan...olisin ennen valmisruokien markkinoille tuloa eläneenä kuollut varmaankin nälkään ; D Mutta olen sentään jotakin minkäkin oppinut ja nykyisen meillä juodaan ainoastaan luomumaitoa...pienestä se lähtee ; )

    VastaaPoista
  13. Hei Maria!
    Tässä linkki erään tuttavani blogiin. http://kemikaalikimara.blogspot.com/
    Hän on kemisti, joka on viime aikoina käsitellyt näitä lisäainejuttuja.
    Lisäaineita tarvitsee elintarviketeollisuus, emme me. On teollisuuden ja kaupan etu, että ruoka on hyvin säilyvää, jotta saadaan pitkät myyntiajat. Ja maistuvaa, vaikka on pihistelty kalliissa raaka-aineissa.
    Anni, laiskemmallekin ruuanlaittajalle löytyy turvallisempia vaihtoehtoja esim. pakastealtaasta, säilykepurkeista ja kuivatuotteista. Ne eivät tarvitse niin paljon E-kirjaimia, sillä säilyvyys perustuu muuhun.
    t. Sirpa

    VastaaPoista
  14. Kiitos Sirpa menenkin heti kurkkaamaan (:

    VastaaPoista